Terug naar het overzicht

VeteranenPassagiersschepen in Harderwijk/Herinneringen aan oom Eibert
Auteurs: Theo Bakker en Bessel Vrijhof
ISBN: 9789078115472

Voorwoord ‘Passagiersschepen in Harderwijk’
Vroeger was ik tijdens mijn vakanties vaak in Harderwijk. Als jongen van een jaar of twaalf ging ik graag mee met mijn zwager die bij Rederij Flevo werkte. Tegen een beloning van een paar gulden per dag verkocht ik frisdrank, ansichtkaarten en souvenirs en hielp ik mee met het schoonmaken van de boot.

Later werd ik matroos, gids en zelfs nog een poosje stuurman. In mijn studententijd werkte ik vrijwel elke zomer bij Rederij Flevo.We vervoerden dagelijks honderden passagiers, zowel op de rondvaart als op dagtochten naar Volendam en Hoorn. Als ik erop terugkijk was het een prachtige tijd. In mijn herinnering lijkt het wel alsof elke dag de zon scheen.

Wat ik toen niet wist, is dat Rederij Flevo al een lange historie had die in 1926 begon met de NV Stoombootmaatschappij Holland-Veluwe-Lijn en de raderboot Stad Harderwijk. Ook wist ik niet dat deze vorm van recreatie dertig jaar later bijna geheel verdwenen was.

Wat rest zijn ansichtkaarten, foto's en de verhalen van vroeger. Die vormen met elkaar een stukje lokale geschiedenis waarvan het aardig is om er kennis van te nemen. Het is goed te weten dat de haven van Harderwijk behalve botters vroeger ook passagiersschepen beschutting bood. Trouwens, in de haven ligt nog steeds een Stad Harderwijk.

Samensteller en auteur
Theo Bakker

VeteranenVoorwoord ‘Herinneringen aan oom Eibert’
In mei 1948, meer dan zestig jaar geleden, verscheen De laatste ronde, achteraf het allerlaatste geschrift van mijn oom Eibert den Herder. Twee jaar voor zijn overlijden, maar nog altijd strijdvaardig, creatief, fantasierijk en vol teleurstellingen over afgewezen plannen en ideeën. Bij de vele herdenkingen rond het vijfenzeventigjarige bestaan van de Afsluitdijk in 2007, maar ook bij beschouwingen over waterhuishouding en milieu, werd en wordt nog regelmatig zijn naam genoemd.

Ook komt dan zijn rol als activist naar voren, iemand die op eigen houtje en op eigen kosten en zonder aanzien des persoons zijn mening verkondigde. Al vanaf toen we klein waren vertelde mijn moeder Jannetje, de jongere zus van Eibert, over haar belevenissen aan boord van de tjalk Vertrouwen, met aan boord vader Teunis en haar broers Eibert en Beert. Die verhalen kregen een aparte kleur door genealogische contacten met bloedverwanten uit de stamboom Den Herder, namelijk Bert Groeneveld uit Ermelo en Fred van der Zande uit Castricum.

Verder onderzoek leverde belangrijke in- formatie en documenten op. Sommige gegevens waren nieuw en nog niet eerder aangetroffen in publicaties over oom Eibert. Het vormde voor mij aanleiding om bijgestaan door genoemde achterneven de gegevens en herinneringen uit te werken tot een verhaal.

Bessel Vrijhof