Terug naar het overzicht

De Molen van Kisjes in Hierden
Jos Kunne

Canon van Harderwijk

Eeuwenlang stond er prominent in het landschap een korenwindmolen in Hierden, tot 1950. Op de plek waar generaties lang een molen heeft gestaan aan de Molenweg op de hoek met de huidige Watervalweg in Hierden, herinnert sinds meer dan zestig jaar alleen de overgebleven molenbelt nog aan de molen die daar bovenop stond. In dit molenrestant is vanaf 1982 Atelier De Molenbelt van beeldend kunstenares Marjan Kwaaitaal gevestigd. De naast de molenbelt gelegen boerderij en bakhuis, allebei uit 1749 en gemeentelijke monumenten, waren eeuwenlang de woonstee van tal van molenaarsfamilies.

In het boekje 'De molen van Kisjes in Hierden', door de auteur Jos Kunne uit Harderwijk geschreven op verzoek van de molenbelt-eigenaren Ton en Marjan Kwaaitaal uit Hierden, wordt een beeld geschetst van de Hierder molen door de eeuwen heen en van de opeenvolgende generaties molenaars die er woonden en werkten. Van de molenaars Jans, Jacobsen, Willemsen, Elbertsen, Jacobs, Van den Broek, Van Zomeren en Van 't Slot naar Kisjes. Van begin zeventiende eeuw naar midden twintigste eeuw. Bovendien is het boekje rijkelijk voorzien van oude foto's en afbeeldingen van schilderijen en prenten.

Op de voorzijde van het boekje is een schilderij afgebeeld van de molen aan de Molenweg in Hierden, in 1888 geschilderd door Susanna Louise Theresia Besier (1866-1907).

Jos Kunne is ook de auteur van het in 2010 in de Harderwijk Reeks verschenen boekje 'Bakkerij Wegerif 150 jaar - De bakker die het beter bakt' en de samensteller van het verhalenboek 'Markant, 50 Harderwijkers en Hierdenaren' dat in 2007 is verschenen in de Harderwijk Reeks.